BOJ Fastigheter

Boj Fastigheter finns i Grästorp som ligger i västra Sverige, mitt i Västra Götalands regionen. Grästorp ligger utmed väg 47 och väg 44 går strax utanför samhället. Det är nära till flera orter såsom Trollhättan, Vargön, Vänersborg, Vara och Lidköping. Grästorps kommun har ca: 6000 invånare och det mesta som behövs finns samlat i samhället.

Vårt fastighetsbestånd består mestadels av radhus och friliggande villor/parhus. Totalt är det 62 stycken lägenheter. Från 1:or till 4:or. Fastigheterna ligger i nära gångavstånd till dagligvaruhandel, apotek, vårdcentral mm.

Information till våra hyresgäster

Boj fastigheter har som policy att det skall vara 20-21 grader på dagen i lägenheterna.
Temperatur är en mycket subjektiv upplevelse. Det som för en person kan upplevas som perfekt kan av grannen betraktas som hopplöst hög eller frostigt låg. Vid väderomslag känns det ibland lite ruggigt inne. Man fryser och då är det viktigt att titta på termometern. Är temperaturen 20-21 grader är allt som det ska. Man får då ta på sig en kofta om man fryser. Det är viktigt att vädra rätt, gärna med tvärdrag. Vädring ska som bekant ske snabbt och effektivt. Att ha värmen på och samtidigt fönster som alltid står på glänt kostar pengar.
Bra inomhusklimat går inte stick i stäv med att hushålla med energi.
Det måste få dra lite grann inomhus. Om ventiler stängs eller är smutsiga försämras luftcirkulationen.
För att termostatventilen ska fungera bra behövs det fri cirkulation runt den. Därför bör man inte placera soffor eller hänga tunga gardiner framför elementen.

Sophantering

Det är viktigt att ta hand om sopor på rätt sätt för att undvika otrevlig lukt och skadedjur.

Information om sophanteringen:

 • Endast hushållssopor får slängas i de gröna behållarna som finns i anslutning till fastigheterna.
 • Hushållssopor är köks- och matavfall, kaffefilter och mjukplast.
 • Glas, kartong, kläder, hårdplast, mjölkförpackningar och metallförpackningar (tex konservburkar) skall slängas i returstationen på Hemköp eller ICA´s parkering.
 • Läkemedel lämnas på Apoteket.
 • Miljöfarligt avfall, möbler, cyklar och TV kan lämnas på återvinningscentralen.

Öppettider och ordningsregler finns att läsa på denna länk: http://www.grastorp.se/Teknisk-service/Avfall-och-aatervinning.aspx

Tvättstugan

Det känns roligare att tvätta om man finner tvättstugan i ett rent och fint skick så tänk på att lämna den som du själv vill finna den!
Tvättid bokar du på lapparna i tvättstugan. Boka endast en tvättid åt gången.
Läs instruktioner för maskinerna noga. Funktioner och program kan variera från maskin till maskin.

När du är klar i tvättstugan tänk bl a på att:

 • torka av maskinerna
 • rengöra tvättmedelsfacken
 • torka av golvet
 • rengöra filtret i torktumlaren
 • rensa golvbrunnen i tvättstugan

Rökning

Det råder rökförbud i lägenheterna och i alla gemensamma utrymmen exempelvis trapphus, tvättstugor, källare, vindar o.s.v.
Om du röker i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.

Trapphuset

Trapphuset är något av det första som möter den som skall besöka dig i din lägenhet. Låt det vara en ren och öppen yta!
Tänk även på att trapphuset är en utrymningsväg, barnvagnar, pulkor, rullstolar, skor mm får inte förvaras där p g a spridningsrisken vid brand och blockerande av framkomligheten.

Källare

Inget får förvaras i källarnas gångar. Använd era förråd till förvaring.

Balkong/uteplats

Din balkong eller uteplats kan användas till mycket trevligt, men tänk samtidigt på att ta hänsyn till dina grannar. Har du uteplats är du även ansvarig för att den sköts och ser bra ut. Använd inte balkongen till att piska eller skaka mattor – smutsen hamnar hos grannarna. Om du vill grilla så använd el- eller gasolgrill så slipper grannarna oset. Blomlådor eller annat som sätts upp skall hängas på insidan av balkongen. Tänk också på att inte mata fåglar vid din balkong – de skräpar ner väldigt runtomkring och dessutom lockar mat som hamnar utanför balkongen ofta råttor och möss.

El och vatten

Kyl och frys drar mindre ström och håller längre om man frostar av 1-2 gånger/år. Dessutom håller varorna längre. Om du önskar installera disk-, tvättmaskin eller torktumlare så måste du första stämma av det med din hyresvärd. Arbetet skall sedan utföras av behörig installatör. Alla maskiner som används i kök måste ha jordade vägguttag.

Detta kan du göra för att spara energi och minska dina kostnader:

 • Duscha istället för att bada
 • Diska och skölj inte under rinnande vatten
 • Låt packa om droppande kranar – gör en felanmälan!
 • Släck ljuset och stäng av TV och radio när de inte används
 • Ställ inte möbler i direkt närhet till ett element
 • Vädra snabbt så att inte rummet kyls ut. Vid korsdrag byts luften på 5 minuter.
 • Utnyttja tvättmaskinens hela kapacitet.
 • Använd plana kokkärl och lagom stor kokplatta. Håll plattorna rena.

Goda grannar

Det handlar om att visa hänsyn till varandra och andras vanor. Tänk på att ditt golv är grannens tak – undvik att gå med hårda skor inne.
Ljud fortplantar sig lätt. Tänk på grannarna om du spelar instrument, lyssnar på radio/stereo eller ser på TV. Samma gäller om man borrar eller spikar i väggar.
Prata gärna med grannarna om du skall ha fest.
Undvik att tappa vatten nattetid – för grannsämjans skull.

Hemförsäkring

Har du hemförsäkring? Då ersätts du för reparationer och inköp av det som förstörts eller stulits vid t ex inbrott, brand eller översvämning. Dessutom slipper du bli ersättningsskyldig om det uppstår skador på fastigheten.
Bor du hos oss måste du ha hemförsäkring. Tag kontakt med ditt försäkringsbolag och hör efter vad du har för försäkringsskydd.

Husdjur

Ofta har man ett husdjur som hobby eller för sällskaps skull och det brukar inte orsaka några problem om man tänker på följande:

 • Håll hunden kopplad och ta inte med varken hund eller katt till lekplatsen.
 • Tag med plastpåse när du rastar din hund och plocka upp avföringen.
 • Lämna inte djur utan tillsyn i lägenhet eller på balkong någon längre tid.
 • Släpp inte ut din katt utan tillsyn.
 • Var aktsam med akvarium. Kontrollera gärna att din hemförsäkring täcker eventuella skador som kan uppstå om det går sönder.

Tänk på att du som hyresgäst är ansvarig för ditt djur och att störningar från djuret kan medföra ansvar enligt hyreslagen.

Hyran

Det system som vi använder oss av för hyressättning är det kollektiva förhandlingssystemet. Förhandlingssystemet är uppbyggt av lagar som kompletteras med avtal mellan oss som hyresvärd och Hyresgästföreningen som representerar samtliga hyresgäster.
Den förhandlingsöverenskommelse som träffas blir bindande via den förhandlingsklausul som finns i ditt hyreskontrakt. Om du har några frågor kring hyran så vänd dig till oss eller Hyresgästföreningen.
Hyran skall betalas i förskott, senast den sista vardagen månaden innan.
Om hyran inte betalas eller om du vid upprepade tillfällen betalar för sent riskerar du att bli uppsagd från din bostad. Kostnader för påminnelse, inkassokrav och kronofogdeavgifter tillkommer dessutom. Bostaden är viktig för dig och din familjs trygghet. Betrakta därför hyran som din viktigaste räkning och lägg den alltid överst i högen.

Rengöring

Ytor och inredning som rengörs på rätt sätt håller sig fräscha och snygga längre. Välj rengöringsmedel som även är skonsamma mot vår miljö.
Golv håller sig fina om du rengör så här:

 • Parkett: Lätt fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka torrt genast.
 • Linoleum: Ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Använd polish eller vax en gång om året för att få en lättstädad och hållbar yta.
 • Plast: Fuktig trasa och milt rengöringsmedel.

Rengöring av hällspis:
Vid rengöring av glaskeramikhällar skall du använda ett medel som är avsett för hällar, dessa finns att köpa i vanliga matbutiker.

Tänk även på att golvbrunnar och vattenlås behöver rengöras för att förhindra lukt och stopp i avloppet.

Skadeinsekter

Det finns många olika arter av skadedjur.
För din egen och vår gemensamma trevnad ska du omedelbart anmäla till hyresvärden om du fått skadedjur i din lägenhet.

Utelåsning

Om du har låst dig ute skall du ringa till hyresvärden.
Kostnaden är 350 kr och den får du själv betala.
Du skall vara kontraktsinnehavare och kunna visa legitimation!

Ventilation

Ventilerna i din lägenhet är oerhört viktiga för att du skall få frisk luft.
De behöver rengöras cirka 2 ggr/år för att kunna hålla från och tilluft i cirkulation. Man skall aldrig täppa till eller montera ned ventiler. Om man täpper till i en ventil råkar systemet i obalans och tilluften måste tas från någon annan ventil. Antingen leder det till att du upplever drag i din lägenhet eller också drabbar det din granne.

Värme

Öppna ventiler bidrar till bättre cirkulation av värmen på vintern.
Är ventilerna stängda cirkulerar inte värmen och det kan upplevas som kallt i lägenheten.

Installationer

Vid nyinstallation i lägenhet av t.ex VVS, EL eller BYGG-matrial skall det utföras av behörig fackman. Vid undermålig eller felaktig installation kan hyresgästen bli ersättningsskyldig.

Paraboler

Paraboler får ej monteras på fastigheten. Tala med din hyresvärd om du är osäker. Vi erbjuder via kabel-TV 12 kanaler.
Dessutom förstärker vi den marksända signalen så att det finns möjlighet för er att med egen digitalbox ta in fler kanaler.

Frekvenser
 TV1  C05  175,25MHz
 TV2  S9  161,25MHz
 TV3  S16  266,25MHz
 TV4  C09  203,25MHz
 TV5  S15  259,25MHz
 TV6  C10  210,25MHz
 TV4+  S7  147,25MHz
 Barn/kunskap  C07  189,25MHz
 SVT24  C08  196,25MHz
 Discovery  S11  231,25MHz
 Animal planet  S12  238,25MHz
 Eurosport  S13  245,25MHz